Eikenprocessierups bestrijden

De eikenprocessierups bestrijden is een specialistische klus. Eikenprocessierupsen kunnen we preventief behandelen of bestrijden om schade aan bomen en klachten bij mens en dier te voorkomen. Het bestrijden van de eikenprocessierups doen we o.a. bij particulieren. Er wordt gebruik gemaakt van speciale middelen. Heeft u last van eikenprocessierupsen? Neem dan contact op, wij zijn gecertificeerd voor het veilig bestrijden van de eikenprocessierups.

Preventieve en curatieve bestrijding eikenprocessierups

Met het preventief beheersen van de eikenprocessierups kan het beste al in het voorjaar gestart worden, zodra de bladeren aan de eikenbomen komen. Preventieve behandeling is mogelijk in de periode vanaf de start van het voorjaar tot circa half mei. 

 

Zodra de rupsen in het 3e stadium van vervellen zitten kunnen ze alleen nog worden bestreden. Het wordt afgeraden om de rupsen zelf te verwijderen, maar om dit over te laten aan specialisten. Voor het bestrijden van de eikenprocessierups zijn speciale beschermingsmiddelen en apparatuur nodig. De bestrijding voeren wij uit door middel van het wegzuigen van de nesten. Alle rupsen en het nest worden weggezogen met een speciaal filter en vervolgens verbrandt. Omdat de nesten met name hoger in de boom zitten, wordt veelal gebruik gemaakt van een hoogwerker.


Over de eikenprocessierups

De eikenprocessierups wordt sinds de jaren tachtig een steeds groter probleem in Nederland. Van mei tot in juli gaat de eikenprocessierups op eikenbomen in colonnes op zoek naar nieuwe eikenbladeren. Gedurende deze periode verspreidt de rups brandharen die bij mensen ernstige irritaties kunnen geven. Ook eikenbomen kunnen schade oplopen door vraat van de rups. De rups bevindt zich bij voorkeur op eikenbomen, maar kan bij gebrek aan voedsel ook andere boomsoorten zoals berken en beuken aantasten.


Brandharen veroorzaken klachten

Het lichaam van de rups is bedekt met lange witte haren. Op de rugzijde heeft de rups honderdduizenden korte, zwartgekleurde zeer gemakkelijk loslatende brandharen. Deze brandharen veroorzaken vervelende klachten bij mens en dier, zoals hevige jeuk en irritatie van de huid en irritatie aan de ogen of luchtwegen. De brandharen blijven ook na het vertrek van de rupsen of uitgekomen vlinders in de nesten aanwezig, die aan de stammen en dikke takken hangen. Ook dieren, vooral honden, kunnen last hebben van de brandharen van de rups.

Kosten bestrijden eikenprocessierups

Wilt u meer weten over de werkwijze en de kosten voor het bestrijden van de eikenprocessierups? Neem dan contact met ons op.