Stobben frezen en klepelen

Nadat een boom is gerooid of gekapt, blijft de boomstronk met de wortels achter, ook wel de stobbe genoemd. Om de boomstronk te verwijderen hebben we de beschikking over een stobbenfrees op de kraan en een frees met kraan achter de trekker. Een stobbe kan tot 50 centimeter diepte worden uitgefreesd. En met de bosklepel wordt grove en ruige bermvegetatie in mum van tijd afgeslagen. 

Stobbefrees

Klic-melding

Afhankelijk van de diepte waar we frezen, moet er gekeken worden of er geen leidingen of kabels in de buurt van de wortels liggen. Hiervoor moet een Klic-melding (graafmelding) gemaakt worden bij het kadaster. Met een Klic-melding wordt informatie verschaft over de op het perceel gelegen kabels en leidingen. Hiermee kunnen we op de juiste diepte frezen zonder schade toe te brengen aan leidingen of kabels.
 


Klepelen

Klepelen

Door te klepelen kan grond met ruige begroeiingen fijn gemaakt worden. De bermvegetatie wordt afgeslagen en gekneusd. Het geklepelde materiaal blijft liggen en wordt niet afgevoerd. Omdat het natuurlijke afval composteert en achterblijft, vloeien de voedingsstoffen deels weer terug de grond in. Klik op de foto's om te vergroten

Bekijk de video's van het klepelen en de stobbenfrees